(credit goes to blog ni). Sayur ni kakak saya bawa balik dari Cameron Highlands. Dah lama saya terigin nak makan ni..hari tu sewaktu abang ipar kesana pun sana kirim jugak tapi dia tak kenal sayur ni, kacang panjang pulak yang dibelinya. Nama yang betul saya tak tahu, biasanya orang panggil kudup bunga lily atau pun Kimchan (ada iras-iras perkataan korea disitu..eheh)..rasanya?..seakan rasa kacang panjang..lemak2 skit..sangat sedap digoreng dengan sambal belacan.
Ini versi ringkas saya:
Kimchan
bawang merah
bwang putih
belacan sesedap rasa
cili padi
udang
sukatan??? agak-agak sendiri la)...
caranya gorengnya macam goreng kangkung sambal belacan tu..senang cerita versi campak-campak.
Semalam saya tak bawa cik nikon so tak dapatlah nak bagi sayur tu sessi possing
Selain goreng untuk makan dengan nasi kimchan ni jugak boleh goreng macam cendawan tu..sedap..tapi saya tak pernha buat..pernah makan jer..
4 comments:
sedap ke kak? sy biasa makan yg kering punya..yang campur ngan soohoon dan pucuk tu..
mcm kacang buncis ek
Yuyun,
bagi akak sedap jer..yang kering? ada ker..tak pernah lak mkn..ke aka jer yg tak perasan..hhehe
Maksu,
eh..welcome to my gobok..
nak kata macam kacang buncis tak jugak..tak ada smell apa-apa..lemak2 gitu lembut jer bila goreng.
ada kak yg kering punya ;)
Post a Comment