jam 6.30 pagi selepas solat subuh hari Sabtu. Acara kuat lentang tidak terjadi pagi ini gara-gara nak cuba try test buat muffin senang ni. Biasalah saya ni kalau kejadian-kejadian begini kena berlaku ketika masa-masa yang pelik...kadang tu dekat nak maghrib saya akan baking tapi yang herannya kalau baking time cam gini, resepi yang diikut tu jadi jer..hehhe ..apa-apa pun jam 7.30 saya dah siap hantar 8 ketul biji muffin kerumah jiran..saja buat tester kan!..
Muffin Pisang dengan Oat
Resepi dari sini: http://www.trymasak.my/resepi/video/Muffin%20Pisang%20dengan%20Oat
•Bahan-bahan•
1)Pisang - saiz sederhana (3 biji)-Saya buat 4 biji
2)Tepung gandum (1 1/2 cawan)-Saya guna self raising flour.
3) Bijirin oat (1 cawan)
4) Gula perang (1 cawan)
5) Telur (2 biji)
6) Minyak (1/2 cawan )
7) Esen vanilla (1 sudu kecil)
8) Serbuk penaik (1 sudu besar)..saya cuma letak 1/2 sudu teh..sbb guna Self Raising flour
9) Garam (sedikit)
Cara-Caranya
Lenyek pisang hingga hancur. Masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan bijirin oat ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
Dalam mangkuk lain, masukkan minyak, gula perang, telur, esen vanilla dan garam. Adun dengan kelajuan sederhana. (Tak perlu diadun lama dan telur tak perlu terlalu kembang)
Masukkan pisang lenyek ke dalam adunan bahan kering dan curahkan adunan bahan basah. Adun sebati bahan.
Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah celcius lebih kurang 10 minit.
Griskan minyak pada loyang dan kemudian masukkan adunan mufin.
Bakar pada suhu 200 darjah celcius menggunakan api penuh lebih kurang 20 minit.
Apabila masak, segera keluarkan daripada ketuhar.
ini jer yang sempat tinggal untuk diambil gambar.
Saja nak test Samsung Wave II pemberian en.suami..boleh la guna time malas nak keluarkan camera saya..
3 comments:
nak sikit :D
cantik nya muffin tu....dah copy resepi, pisang dah ada, oat pun ada, harap2 urat rajin kembanglah esok..
Nadiah,
yummy...yummy..dah habis..hehhe
MCK,
hhaha..moga urat brajin tu berkembang esok..mck bekas muffin besar tu dptla dalam 20 ketul lebih..
Post a Comment