Oleh kerana aku ni jenis yang masak main campak sesedap rasa je, adalah lebih baik kalau aku tuliskan kat sini apa yang aku masukkan dalam bubur ni.
Bahan-Bahan:
Jagung-potong dari empulur, jgn masuk dgn seketul camtu erk.
Santan-aku guna santan fresh orr..kuantiti lebih bnyk dari susu cair la
Susu Cair
Gula
Santan
Garam
Gula
Beras pulut -lebih kurang segengam..jgn byk sangat..tak sedap lak.
Air.
Daun pandan-disimpul
Cara-caranya:
1. Hiris jagung dari empulurnya
2. Rebus dgn air yang melebihi paras jagung-aku suka yang crunchy skit so rebus tak adalah lama sangat.
3. Bila jagung dah 3/4 masak, masukkan beras pulut yang direbus...jgn lupa cik daun pandan ya...simpul dan masukkan kasi wangi..
4. Bila beras pulut dah masak, boleh la masukkan santan, susu cair, secubit garam dan gula..saya tak suka manis sangat ..kira macam manis buah jer la..
5. Makan ketika suam adalah sangat syok..layannnnnnnnnnnn
2 comments:
ha tu dia...lamanya baru update.....
jagung ni selalunya mck rebus gitu jerrrr :))
haha..nyepi kejap mck..kurang sihat..
tu arr..sy pun biasa rebus je..tapi tekak teringin nak mkn yg lemak berkim pulak..
Post a Comment