NuffNANG

Friday, September 30, 2011

Kan ker dah habaq

..bila lapaq camni..semua objek saya pandang mengiurkan aje...ni saya pandang batu ni tak tahu kenapa pandangan saya jadi camni lak..tu belum saya tengok rumput-rumput kat laman lagi kalau tak sure dah ada kelapa parut kat atasnya..

Saya kasi close up skit betul ke batu leh tukaq cengini???


Resepi dpt dari tenet ni gak..tapi lupa copy linknya..rasa kat myresepi..
APAM TEPUNG BERAS
3 cwn tepung beras
2 cwn gula pasir-saya kurangkan jadi 1 1/2cawan
1 cwn tpg gandum
1 peket mauripan
2 cawan nasi blender sampai hancur dengan 3 cwn air
kelapa parut anggaran 1/2 biji digaulkan dengan sedikit garam

cara-cara:

masukkan semua bahan kering dalam bekas dan kacau rata
masukkan pula nasi yang telah dikisar dan kacau rata sampai tak berketul
perap adunan.tutup dengan kain/tuala bersih lebih kurang 1 jam.
sementara tu panaskan periuk kukus.
sebelum kukus, sapu minyak masak sikit dekat acuan lompang supaya tak melakat.
kukus anggaran lebih kurang 10-15 api sederhana

2 comments:

Lady Lavender said...

saaally...nampak mengancam. Resepi pun mcm simple. Nak try jgk lah. KAlo dah jadi nanti kita bgtau hehe..

Sally said...

LL,
berbaloi gak cuba, pertama kali cuba dan mek kat rumah ni gemar nmpknya..tak ada kelapa pun licin gak mkn..sy buat separuh adunan 2jer..dptla anggaran 15-20 biji besar2 tu...kalaun acuan kuih lompang tu lg byk kot