NuffNANG

Wednesday, September 17, 2014

Karipap Cendawan Keju Meleleh

Ko hado??? kang dah bagitahu  memang mood memasak dan menerai tengah berleluasa sekarang ni..sila jangan muntah kalo dok asyik dijamu mata korang dengan gambar2 makanan..sumpah sedap gila karipap ni..yang lecehnya nak cari fresh oyster mushroom tu agak payah bila ada yang order
karipap ni dalam kuantiti yang banyak..walaweh berlagak lagi..
Ini Resepinya:
Untuk Inti
Cendawan oyster-bersihkan dan siat kecil2.
Bawang Putih-diracik halus
Mix herb
lada hitam
Garam & Gula
Paruran Cheddar Cheese
mayonis

Hoho..mudah bukan..kuantitinya sesuka hati..setakat nak makan dalam 20 ketul karipap boleh la guna dalam 1 paket oyster tu dalam harga RM1.50 kalau kat tmpt sy la..

Ok ...caranya:
Tumis bawang putih dengan sedikit minyak masak, bila agak layu masukkan cendawan yang disiat kecil..bila cendawan sudah agak masak, masukkan mix herb, garam & gula dan juga black pepper.
Kacau rata. Bila cendawan sejuk barulah digaulkan dengan mayonis. Parutan Cheddar cheese masukkan ketika nak klim karipap.

Doh Karipap Ranggup:
2 1/2 cawan Gandum - biasanya ianya menghasilkan lebih kurang 25 biji karipap sederhana besar
1 sudu besar planta
3 sudu besar minyak masak
secubit garam
Air
Cara:
Panaskan minyak masak, masukkan planta. bila dah cair masukkan kedalam tepung gandum..hati2 sebab minyak masih panas..masukkan secubit garam..jadikan adunan seperti bread crumb sebelum dicampur air sedikit demi sedikit.

Ok..selamat mencuba..sila tanya kalau ada kemusyikilan..ceewah,...dah berlagak lebih skit dari amatur.


5 comments:

Yu Yun said...

heee...nampak mcm sedap intinya...kena cuba ni...akak reka sendiri ke ni?

Sally said...

Hi Yu Yun..lama sungguh x menyapa ye..akak bw blog Yuyun..tgk dha ada the otherhalf..tahniah..
resepi ni pernah tau ada org buat..tapi tak pernah tau resepi sebenar dan x pernah mkn atau rasa pun..just try n error..tapi bg akak n family..karipap ni sgt osem...hehhe..try la.

Yu Yun said...

hehe..terkezut gak akk follow blog masakan saya tu.. :)

Aishah said...

Ya Allah dok imagine cheesenya meleleh..saya bookmark ek..sedap ni

Jemputlah ke blog saya Blog Ibu bekerja dari rumah , semoga bersama dapat manfaat! Terima kasih..

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)