NuffNANG

Wednesday, November 21, 2012

Puding Jagung

Tenggelam timbul kan!..kejap ada kejap senyap. Tengah struggle macam mana nak arrange or manage masa untuk berblog..hhaha..kadang terfikir baik saya lipat kain baju yang mengunung dari menghapdet blog...ekekeke..sibuk macamana pun kalau dah ada niat nak makan saya usahakan juga..even terpaksa bangun pag-pagi buta untuk sediakan..apa pun demi makanan I rela you..nampak sangat jenis kaki makan kan!. Orang lain tengah gila mengcrepe kan durian la ni tapi saya pula dok gila pulun makan puding jagung ni..ni gara-gara jiran sebelah nun(jiran yang beselang sikit jarak rumahnya) hulurkan puding masa puasa ituhari..wah biasanya saya tak berapa gemar puding jagung..tapi ternyata..eceh..waktu itu puding jagung beliau telah mampu mengatasi rasa ego saya..sumpah saya tak pernah beli seketul pun puding jagung bila shopping kuih muih bagai..sebabnya puding jagung adalah kuih yang membantutkan selera saya untuk kuih kuih seangkatan dengannya...sejak itu saya seakan ketagih nak makan lagi...Sewaktu makan-makan dirumah mak saya tempohari hari tu dengan tak khatamnya saya cuba berpuding..kononnya kalau jadi pun tak la saya sorang yang akan hadap puding tu kan..search resepi sana sini akhirnya jumpa yang sangat sedap..tapi sebab nak rush pergi rumah mak saya tak habis khatam baca semua komen-komen dan tunjuk ajar..akhirnya puding yang saya buat tak menjadi..rasa memang tetap mabeles..walaupun agak lembik..memang tak angkat untuk tetamu la..sendiri ngap..lemak berkrim..walaupun tak jadi tapi ada gak yang sudi menghabiskan puding tu..sungguh tak puashati saya cuba lagi sabtu lepas..tunggu Asyraf tidur tup-tup terjaga semula lepas menenenkan Asyraf dalam jam 4 pagi terus bangun dengan bersemangat gila nak buat..cun la sangat time tu sebab tak ada yang bergayut kat kaki saya time nak kacau puding tu.. Saya updatekan resepi puding jagung mabeles tu untuk ingatan saya sendiri dimasa depan. Puding Jagung Lemak Bekrim disukai ramai(yg ni saya jer yg cakap..hheh) 1 cawan jagung 3 cawan air 1 1/2 cawan susu sejat 1 cawan tepung kastard 1 sudu besar/makan planta/butter. 1 cawan gula Cara-caranya: Masuk semua bahan dalam kuali..(sy guna kuali sebab senang nak kacau puding tu)..kacaulah sampai likat dan berkilat..angkat dan sejukkan ..(tak sempat sejuk lagi sy dah ngap..sedap makan time suam-suam tu.
Tapi puding ni kena kutuyk jugak dgn en.suami..katanya puding sy buat mengerutu..tak cun..memang la tak cun sy tak guna jagung cream tu guna yang berbiji sebab sy buat ikut tekak saya yang bsuka rasa crunchy jagung tu..emm nmpk gayanya lenkali sy kena buat guna jagung cream jugalah adanya sebab Aysraf dengan Sarah dok tibai makan kastardnya aja..tak suka rasa jagung tu..

2 comments:

makcikkantin said...

nostalgia puding ni...mck blaja masa form1...homescience

Sally said...

MCk,
Lama tu..mmg sangat nostalgia tu..hahh Sally ni pulak baru nak belajar buat kan..sangat ketinggalan..hhehhe