NuffNANG

Friday, December 21, 2012

Roti Jala

ni aku buat dah lama..dah pun jadi baja,sebelum gambar ni hilang baik aku update kat blog kan.. ni resepi aku guna yang letak susu punya..ambik kat myresepi..sebelum memori hilang aku copy paste kat sini buat rujukan diri sendiri..lain kali cuba try resepi lain pulak.. Bahan-bahan ( 3 orang ) •3 cawan tepung gandum •2 1/2 camb minyak masak •1 camt garam •sedikit pewarna kuning •1 biji telur •2 1/2 cawan air/santan/ susu segar Cara-cara 1.Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. 2.Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. 3.Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung. 4.Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah. Gambar tak semengah ni cuma boleh buat dgn hanphone korok je...

No comments: