NuffNANG

Tuesday, May 28, 2013

Apa korang rasa

bila terpaksa menggunakan khidmat orang tengah untuk berkomunikasi dari hari Sabtu lagi sampai pagi ni..balik kerja nanti tak tau la.

  1. Seronok
  2. Kelakar
  3. Bijak
  4. Bodoh Sombong
  5. Dua-dua Ego
  6. 2, 4 dan 5 shj
  7. Semua Yang diatas
Nak atasi  perkara diatas korang rasa kena act macamana:

  1. buat tak tahu
  2. Mengalah seolah tak ada apa yang berlaku
  3. minta maaf dengan terpaksa
  4. minta maaf seikhlas hati
  5. membebel pasal sikap dia
  6. Menangis dan mengaku salah 
  7. Tiada satu pun yang diatas
Lagi 2 hari ulangtahun kelahiran dia perlu buat apa
  1. belanja dia makan dgn anak-anak kat restaurant kegemaran dia
  2. tak payah wish apa-apa
  3. bagi dia hadiah
  4. wish dia tengah-tengah malam buta
  5. bayar duit axtiviti memancing dia hujung minggu ni
Seminggu lagi satu family besar  dia akan bertapa kat rumah, rasanya kalau korang buat apa
  1. Tak payah buat persedian apa-apa
  2. buat persediaan ala kadar mcm melepas batuk ditangga
  3. buat dengan terpaksa sambil tunjuk muka benggang
  4. Just buat baik kat semua family dia seperti selalu masak best-best utk family dia
  5. Pergi lepak rumah kakak, mak atau adik yang berdekatan
  6. Komunikasi macam seolah tak ada ketegangan antara 2 pihak
Kalau ini berlaku korang mengadu kat siapa:
  1. Tulis luahan hati kat blog
  2. Mengadu kat kakak@adik
  3. Mengadu kat ibu sendiri
  4. Mengadu mertua
  5. Mengadu kat kawan-kawan korang
  6. Buat tak tahu sampai keadaan reda sendiri
Cuba korang jawab soklan ni, tak ada hadiah misteri pun melainkan ucapan terima kasih kalau dapat selesaikan masalah ni. Korang nak jugak hadiah???..boleh buat lawak sampai aku terguling-guling baru aku bagi hadiah.

6 comments:

Min Aina Ila Aina said...

Saya tak tahu hujung pangkalnya..tapi biasanya kalau ada ketegangan dan tetamu datang, merupakan satu rahmat besar. Biasa keadaan akan baik sendiri. layan tetamu itu wajib, maka layanlah selayaknya.Macam mana nak act, bergantung pada rasa hati kita. Pada siapa nak mengadu? Allah Ta'ala. Zikir dan istighfar banyak-banyak in sha Allah dua hati akan tenang.

Dengarla lagu P.Ramlee dalam 3 Abdul dan tengok filem Masam-masam manis boleh juga hilangkan stres :-) Peace No War...

Sally said...

Min Aina Ila Aina,
Dah redha...mengadu padaNYA

Layan lagu lagi tambah sedih orr..

Anonymous said...

Hi therе, Ι read your new stuff liκе eѵеry week.
Үоur story-telling ѕtyle is witty, keeр
it up!

Herе iѕ mу web blog :: hcg injections for weight loss

farahiyah che ha'a said...

u know what kakak..patient is the best medicine..mengadu pd Allah shj sbb kl mengadu kt manusia..manusia akan ckp mcm2 dan akan jd satu doa pulak utk kita..bila dh mcm tu..lg byk dugaan yg Allah bagi..
la' tahzan, innallahama'ana (jgn bersedih, Allah sentiasa bersama)

makcikkantin said...

Sally,
makcik tgk ni...tapi....dah okay kot ye.....:))

Cakap je....balik kerja ke cuti ke...masak, panggil makan, break the ice....masa badik badik berkumpul ramai is another chance to patch up.

Sally said...

MCK,
I know you will comfort me well..thanks.

Adik,
Yeah you're right, patient is the best medicine..but sometimes if too much we have to get and advise from the other people..the depends to us whether we can accept or not.