NuffNANG

Monday, February 7, 2011

Hampir 2 bulan

kot tak masuk dapur untuk main masak-masak ni, tak ada selera nak makan masakan sendiri serta tiada paksaan dari en.suami pun sama. Langsung saya tak sentuh pinggan mangkuk kat dapur...basuh pun tidak..hahha..dasar pemalas..hehhe. Kalau beli tapau sekalipun saya suruh anak dara ambik pingga mangkuk dari kabinet...nasib baik anak dara agak sporting sejak saya mengandung ni...biarpun penuh sinki, saya jeling jer sambil lalu nak ke tandas mahupun keruang belakang mencuci kain baju...

Sebenarnya bukan best sangat pun makan kat luar sampai semua menu kat kedai makan dah hampir semua saya cuba...tapi gara-gara merasakan masakkan yang saya masak adalah lagi hampes maka saya dengan rela hati makan dikedai.

Lepas pergi ambil blood untuk test lagi sekali hari ini saya macam malas pulak nak ke opis..oh..baru 5 hari lepas saya dah buat bloodtest dan doctor bagitahu kadar hemoglobin (hb) saya sangat rendah below 10.0..dan letak saya dalam kategori anemia. Ingatkan suruh saya pergi klinik lagi sekali untuk apa rupanya untuk ambik darah lagi. Kata doktor saya kurang zat besi,..bila dia cakap camtu baru saya ingat yang saya memang ada tanda-tanda anemia seperti mudah lesu, pitam..pening pucat...dan sesak nafas. Sebelum mengandung memang saya dapat rasa semua tanda-tanda tu tapi tak begitu ketara namun sejak mengandung ni,memang saya cepat penat dan mengah jer bila buat kerja..kalau ketempat awam saya memang selalu rasa nak pitam..dengan bunyi bising dan suasana yang ramai orang.

Balik dari klinik saya rasa lapar yang amat...teringin nak makan nasi dengan budu..telefon bonda tanya kat mana boleh dapat budu raja...bonda mengeluh..susah katanya kalau di Kelantan pun tak semua tempat ada jual budu tu. Masih teringat-ingat rasa budu raja yang glamor gila tu saya cakap dengan en.suami hari ni saya nak masak. Masak apa tanyanya..nasi+budu+masak lemak bayam dan ikan goreng kata saya..itu jer...saya angguk..semua tu bukan gemaran en.suami...nak makan tak?..saya tanya..oklah katanya(demi isteri yang tengah mengnadung gamaknya...kalau tak mesti dia cakap..tak bestlah..tak kan ikan goreng jer?)..

Gigih betul saya masak hari ni..hhaa..paling best saya buat budu raja.. boleh tahan rasanya..saya cuma buat camni:
tumbuk seulas dua bawang merah bagi pecah2 dengan cili padi merah(ikut selera nak pedas..taruk la banyak2). Then campur dengan budu dan air asam jawa...saya buat setengah botol, 1/4 saya terus makan dengan perahan limau nipis dan cili padi 3/4 lagi saya simpan dalam botol letak dalam fridge..kasi jadi pekasam skit baru sedap..boleh ulang makan 2 ker 3 kali lagi...berselera betul saya makan kali ni..tu belum cincang mempelam muda serta durian lagi dalam budu tu..perghhh mabeles..hehheh

6 comments:

.::sz::. said...

fuhhhhh...
layaannnn je la selera makyong ye kak...
totally different dgn akak waktu normal yg rajin memasak2 ni ;p

Rohaiza said...

kalu nk mkn budu sedap pegi la mkn kt JARING...budu dia kaw gila...lagi sedap pada budu raja tu

Sally said...

Sz..
selera makyong ni kadang2 pelik jugak..ada jer yg tak kena..tak sedaplah tak cukup itu inilah..pendek kata nk yg perfect jer..ngada2 yg lebih kot..hhehe

Mama Rohaiza,
yer ker..ni yg buat berselera nk kesana ni..tpi tak best la makn2 sorang2 kat situ..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

first time makcik dengar budu raja. bukan budu cap ketereh ke.

makcikkantin said...

Wuish..sally makan budu diraja....nak kena sembah ke sebelum makan.

Sally said...

Cik Ina Minat Dodol Cheng,
mmg budu cap ketereh tapi budu raja ni biasanya yang dah siap diproses..tak nak tambah asam limau nipis atau cilipadi pun rasanya dah ok..tapi susah le nak jumpa kat kedai2 kelantan nun sebab budu biasanya dibuat khas untuk golongan diraja jer..

Mck,
kih2...kena merapat sembah menjunjung duli ..hhehe...