NuffNANG

Friday, May 20, 2011

Walaupun sedikit keciwa

sebab rupa roti dan tekstur roti ni
dah jauh berbeza dengan 30 tahun yang dulu, tapi saya dah habiskan roti bantal ni dalam sekelip mata jer.. size hidangan untuk 3 org tu nampaknya hanya sekali hadap jer saya makan. Purata lemak terkumpul adalah 2.6 g dengan komposisi tenaga 173.5 k cal..(hhehe macam tahu kira semuanya tu..walhal dah tertera kat plastik pembungkus roti tu...sesekali berlagak pandaiiiii hhhehe). Jadi lepas ni boleh la buat kuak lentang kalau opis ni bapak ana yang punya!!

Masih teringat satu dialog masa kecik-kecik dulu. Bila Bai/Mamak Muslim yang jual roti datang..sorang anak jiran ni dah dipesan dek omaknya untuk beli roti ni..dialog tersebut macam ni:
budak kecik: nak roti k**ing satu
Bai: tahulah nak roti k**ing...roti bantal ker roti butut (spelling tak sure..jenis yang bun tu)dalam pelat mamatnya...

semua mak-mak yang dok bersidai kebiasaanya tunggu Bai ni jual roti petang2 gelakkan budak tu. Ah memori sungguh...teringat lagi siapa budak tu dan rupa Bai yang jual tu. 30 tahun yang lalu tak ada agaknya orang melayu yang buat dan jual roti..BM pun tak wujud lagi kot..main uli pakai tangannya. Kalau dapat pergi beli time roti baru masak memang heaven la..smerbak gila baunya..dulu ada satu kedai atau kilang kecil kat Pekan Pasir Mas yang jual roti ni..sebab dah 2 tahun tak balik P.Mas..saya tak tahu yang kedai tu dah tak wujud lagi...roti ni memang saya teringin sangat nak makan sejak bergelar mak buyung ni..bila mak saya balik kampung makanan apa yang terlintas hanyalah roti ni tapi imaginasi saya tentulah roti bantal yang besar2 macam kat kopitiam tu..tapi bila dapat size gini rasa upset sikit...nasib baiklah mak saya beli roti ni lebih sikit..ada satu paket lagi yang boleh disira dengan air manisan tu...tapi roti ni lembut sangatlah macam tak sesuai pulak untuk disira..
tunggulah...bila ada peluang balik kampung sebelum maternity due nanti sure saya nak cari kedi yang purely jual roti ni ...ada lagi ker tak wallahuallam..

7 comments:

Sz said...

teringat jugak pakcik india jual roti kat kampung...
dia naik motor bawak tong mcm orang jual aiskrim tu, bergayutan roti kat sekeliling tong tu... dannnn roti memanggggg fresshhh kuar dr oven..panassss lagiks (tak pasti la masa kecik tu rasa panas mungin dek kerna mentari heheee)

tp yg sedih, dengarnya dia kemalangan maut masa tgh meniaga... pakcik raju roti in memory ...

Lady Lavender said...

takpe..sekurang2nya terlepas gak hajat nak makan roti bantal..kalo tak kesian baby :-)

Sally said...

Sz..
kan!kan!..memang fresh gitu..kesian pakcik india tu


LL,
lega..merasa jugaklah..hehhe

Anonymous said...

kat belah kedai pustaka mas tu rasa2nya ada lagi..dah 60 tahun lebih d situ..perkembangan terbaru x tau le..balik raya ni tau le.. ada lg yg sama sepertinya, dekat pengkalan pasir, belah kanan menghala kota baru..dekat stesen caltex kalau x silap.. balik nanti pakat cari le ROTI KEPALA GAJAH/BUTUT tu sebakul.. sira, cicah gulai krutuk dll.. tangkap nangis

TopsyTurvyMum said...

Ahh..memang memory sungguh la tunggu bai roti datang dgn bunyi hon dia tu kannn??

Sally said...

Cik Anon,
ada ker?? harus cari bila balik nanti..sabar jer la..kali ni memang nak bantai beli banyak2..ish..sedapnya kalau sira tak opun ciah dengan kerutuk tu..lagi 2 minggu mahu balik..yahooo!!

Sally said...

TTM,
memori roti...hhaha..hon dia tu yg klasik beb!!