NuffNANG

Sunday, April 24, 2011

Bau semerbak...

dari oven jenama murah tu memang mengancam, tak sabar nak taste rasanya lak..bau dah ada rasa tah jadi tah tidak tak tahu lagi...kita tunggu..kalau jadi boleh la buat makan lewat petang ni. Orang lain rasanya dah siap masak dinner dah time ni..resepi ni saya jumpa kak blog sini..thanks kak Rosaliza buat pameran kek yangmengancam tu..saya kalau resepi simple-simple ni laju jer buatnya.

Oleh kerana tak modal nak celoteh panjang lebar, isu tak ada sangat..anak dan anak2 jiran termasuk en.suami still berdengkur lagi petang-petang hari (semua kepenatan dek bergotong royong kawasan kejiranan tadi..budak2 nyibuk jer pun letih macma orang tua-tua gak)ni saya tepek gak la resepi ni. Saya ikut bulat2 cara kak Rosaliza tu..cuma tambah satu sudu besar pati oren sunkist, kasi bau skit sedap oren saya tu dah lunyai sikit lama dok bertapa dalam fridge:
BLENDED ORANGE CAKEresipi : kak fida @myresipi
Sumber dari : Kak Rosaliza

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

1 bji buah limau
1 cawan minyak
2 cawan gula halus - kak Rosaliza boh 1 cawan + 1 sudu
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )akk guna soda bikabonat
1 sudu pati oren sunkist(saya tambah..)

Cara-cara

1.Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.

2.Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.

3.Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.

4.Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. - Kak Rosa bakar bkr 30 minit suhu 150C. Yang ni saya follow owner resepi ni.


..lupa nak ambik gambar sebelum potong.Dah cut semua baru terfikir nak ambik gambar.

Amacam kak Rosaliza..lulus tak ni?..kalau lulus nak sedekah kat jiran sebelah ni..hehhe

Sebelum tu layan masuk mulut dulu..tak rugi buat ni memang sedap banget..

12 comments:

Kak Rosaliza said...

Assalam sally..patut la bau sampai umah akk, bestkn masa dok bako2 tu..lulus snagt2 dah tu, akk pun bukan nya pandai mana sally bab2 mengekek ni heheh. Akk pun suke resipi yg simple2. Ada gak akk buat kek kurma guna resipi, sedap juga, tapi akk tambah air sikit, sbb pekat sanagt

Mas said...

sally...sedappkan kek oren ni...
mas pun suka....
senang lak tu membuatnya...

Lady Lavender said...

nampak pun dah sedaapp...kalo makan mesti lagi sedaapp..saya kalo buat cake, cake coklat aje. lain2 anak2 tak suka sgt. tapi bila sally ckp simple tu yg rasa mcm nak try gak ni :-)

Sally said...

Kak Rosaliza,
hehhe..bau ya kak..memang sedap la bagi saya...biasa saya ni tak suka yang jenis kek bakar-bakar..tapi yang ini rasa lembut..kek kurma? bahagian kulitnya hancur tak bila blend?..

Sally said...

Mas,
hah ah..senang sangat buatnya..takn rugi cuba buat ni..

Sally said...

LL,
saya pun biasa buat kek coklat gak...takut nak buat kek yang jenis bakar-bakar ni bila ingat pengalaman buat kek dengan kakak dan mak kek selalu jer bantat..tapi yang ini sekata jer naiknya..

YuYun@HanleeYun a.k.a KuLaT_NaKaL said...

yummyyyyy....kek simple² ni adakala best gak rasenye..

Kak Rosaliza said...

kek kurma tu ok je kulit semua hancur gak, akk blend gak.. ank2 pun tak tau kek apa

Sally said...

Yuyun,
memang best...dan yummmy sangat2..rugi tak cuba..hehhe..akak rasa mcm ada 2nd round buat lagi ni..

Kak Rosa,
rasanya belum ada keberanian nak buat kek kurma tu lagi kot..

=sz= said...

anak2 jiran tidur umah akak ke?
eheee

kami tak dapat join gotong royong ...
p gotong royong kat kampung masing2..ehee (balik kampung)

Sally said...

Sz,
hah ah..time hujan tengah lebat semalam..diaorang main..dah takut guruh kuat sangat..terus semua bantai tidur kat situ jer..

akak tak join pun gotong royong tu..en.suami jer.. dr kerja night shift terus balik rumah pi gotong royong..tu yg penat tak sedar sampai petang tido tu..

TopsyTurvyMum said...

tak tahannn tengok kek oren hang Nyahh!
lama dah mak tak bukak oven hehe..
tunggu turun sekilo dulu laa:)