NuffNANG

Thursday, March 3, 2011

Tak pasal-pasal

ataupun memang dah tahu pasalnya kopaklah jugak duit dalam RM850 hari ni. Syok2 dok nyanyi lagu terbang la burung terbang dalam kereta tetiba dengar bunyi semacam jer ngan enjin kereta...rupanya duit nak terbang hari ni. Terus mata melilau tengok tempure..mak oi..dah lepas 90' ni..dah nak cecah garis merah ni..dah la gerimis berterusan dari 6.30 tadi lagi. Lagi 250 meter nampak Petronas..secepat kilat berhenti....bersusah payah angkat bonet enjin...suluh dengan torch light..tengok ok jer...apahal lak ni. Tunggu cool sikit ambik kain buruk dalam kereta dan cuba buka penutup radiator..konon macam pandai la.. pastu tetiba rasa was-was..boleh ker aku bukak ni kang meletup tak pasal2 huduh pulak rupanya yang cun ni dan bila dah huduh nanti kenalah merayu mintak susuk dengan TTM pulak.

"Bukak perlahan2..kasi dengar bunyi angin keluar dulu, jangan dok tadah muka kat situ pulak"..gitulah pesanan en.suami yang dah makin sayang kat wifiwife dia ni...bila saya buat phone call 999 kepada dia. Dengan cara seorang pemandu berhemat saya ikut arahan en.suami..hanya bunyi berdecit perlahan yang amat perlahan..sangat yang kedengaran, dengan konfident saya bukak..err..air warna hijau memang tak kelihatan sangat..hheh dah lama mak tak taruk coolant ler.. nyahh!!! aik!..tak nampak air pun.. lantas saya isi air sampai penuh.

Memandangkan bateri handphone nyawa-nyawa ikan..saya sms en.suami.."tutup radiator tu dan cuba start enjin..tengok mana bocor"...tak membantah saya ikut arahan en.suami..berlagak macam pakar sekali lagi saya suluh atas..bawah..radiator..hosenya..langsung tak bocor..saya suluh dengan belting..oh!!..ada air pancut disitu?.. waterpump ker? getus saya dalam hati..ini ker yang orang dok cakap waterpump tu??.

Saya call 999 lg..
"radiator ok..hose ok..waterpump kot bang?..
"mana awk tau?..teka jer.."
"area mana?..kalau waterpump awk gi bengkel sediakanlah dalam 5 6 ratus.."
"kat area belting tu..ada air pancut.. 5 6 ratus..mahalnya..tak leh tangguh ker..?
"nak tangguh?..duduk la kat petrol pump tu sampai hujung bulan"..

Maka sebab tak nak tunggu sampai hujung bulan,saya pun membuat congakkan duit di Maybank ATM dipetrol pump tu..huhu..kantoi lagilah credit kad payment bulan ni..


Tengok gigihkan diaorang mengerjakan kereta saya..then ayat-ayat last diarang ialah..sudah tukar itu gasket leaking, timing belt, water pump, coolant + bla+bla..RM844.00..itu plug cover pun usah pecah maa..mau tukar tak?..harga RM38 jer...minyak hitam mau tukar tak??...dah-dah2 cukup la tu.. duit dalam tangan ada 850 jer....letihhhh..

letih sebab..orang ada kereta ..kita nak ada kereta..huhuh


Kaki orang yg letih...

6 comments:

m-i-o said...

ehhhhh sama la kita! temperature keta saya naik mendadak semalam tau - sebab hujan pastu jem gile-gile. cecah maksimum temperature wooo!

sy buat macam akak gak, berhenti kat stesen minyak paling dekat pastu dok melongo kat situ sebab blank yg mana satu tempat nak isi air. hahahahaha. maklumlah, dah lama tak tengok2 kereta lepas bersalin ni.

tapi semua ok, cuma kipas tak pusing. tu penyakit lama dia la tu kipas tak gerak. sy biar aje, pastu dia baik sendiri. huhu.

Sally said...

MIO,
jom le kita nyanyi kita serupa..hehhe...memula blank gak..pastu setelah mencangak-cangak tak tahu mana nak isi ambik kain sapu skit debua nampak la..water coolant..radiator..dan dengan bekas2 water untuk wiper pun mak isi...sambil falsh back memori bulan 12 hr tu bila kena hose ke radiator bocor..kah2...sib baik memori dun pisang muncul gak..
apasal kipas hang tak pusing..kes selalu lupa nak isi air mcm akak gak ker..hehe

Lady Lavender said...

hehe..ok gak tu sally, sikit sebanyak tau le jugak. kalo saya tau pegang streng ajek :-)

Sally said...

LL,
Ok lerr tau gak pegang streng...huhu dulu saya tak mahu pegang streng ni..bila dah tau pegang streng ni..nak pulak jadi rete sendiri..mula la belasah tak ingat dunia..selalu gak la kena marah sebab tak selalu check minyak hitam la..air la..sebab saya selalu fikir tu kebajikan seorang lelaki yang kna buat untuk isteri dia kan..tapi 100 % en.suami tak setuju..jadi kenalah chek gak sendiri..skit2 cmpur belagak tau tu boleh la..hehhe

bersama kak Es said...

say lak terlebih rajin isi air...sampai penuh...
sokmo kena marah...jgn isi penuh kang tak leh pusing air tu..

huh!! mana tauuuu

Sally said...

Bersama Kak ES,
ahhah...jarang ada org ppuan rajin bab isi-isi air ni..hhheh