NuffNANG

Monday, January 12, 2009

Plant shut-down (26th-30th January 2009)

Fuh baru dapat e-mail 9 pagi tadi..company shutdown for CNY 1 whole week. Cuti paksa ni, compulsary kata boss tapi tolak cuti tahunan, sedihnya..aku x nak cuti.. tapi boss cakap
" Such extended shut-down has never been practiced in the past 19 years of E>>>’s existence. But in view of current economic downturn, we do not anticipate much business activities during the week 26-30 Jan, and it would save operational costs by closing the company.
To facilitate the above plant shut-down, all staff are required to take 3 days of annual leave (Jan 28th-30th), unless you are specifically requested by your department head to work during these 3 days"
Ya la tu..bagi yang celebrate depa rasa untung la..dpt cuti panjang. Bagi aku lak?rugi beb.. bayangkan bagi junior staff yg cutinya 8 hari, tolak 3 hari.. tak ker tinggal 5 hari jer?...emm aku pulak.. lepas tolak cuti ni cuti aku tinggal 18 1/2hari..cuti tahun lepas carry forward pun 1 1/2 hari jer.. awal tahun ni dah cuti for Sara school. Lagi2 la aku nak kena jimat cuti gila ni.. tahun ni Sara dah sekolah ..emm nnt apply cuti untuk kena attend PIBG meeting la, kena attend for sign buku kemajuan Sara la.. tah apa lagi aku tak sure..adusssss.. pening kepala makcik cmni...
Kenapa kuli mcm kami ni nak kena tanggung pulak dah. biasanya kalo company shutdown jgn ler tolak annual leave staff...emm sampai bila nak kena tindas ni..

4 comments:

solha said...

aikk cik sally,
apakehe nya el*d shutdown paksa nih? sungguhla gawat kalo gitu ceritenya! company sy pn shutdown gak - mmg every year camtu, tp diorang tak tolak cuti Malay employee, deduct yg chinese employee je. sian betul la kt bdk2 baru join el*d....tp mmg julung2 kali shutdown ekkk....

Sally said...

emm Solha..yang perkataan shutdown tu jer yang tak dipractice..tapi pasal compulsary cuti yg tolak cuti tahunan tu..dh lama practice dh..cuma this 3 years jer yg x paksa semua cuti..emm what to do..

Pu3 said...

aiyakk!! sian akak & warga2 elid gak huhu... sabo jelah k?

Rohaiza said...

pls forward your compalain to Labour Office...do inform them directly about the force leave by the company. Att to Puan Ismira/Cik Nurhazwani...