NuffNANG

Friday, July 23, 2010

Layan Masak Lemak Ketam jer

..walaupun badan masih tidak bermaya semalam..selepas balik Centre Mart tapi en.suami teringin pulak nak makan masak lemak ketam pula. Hampir-hampir saya pitam ketika di kedai, bukan ramai orang pun, tapi rasa kelam semacam jer. Cepat-cepat saya ajak anak dara balik, ingat nak beli beberapa barang keperluan dapur tapi keadaan tak mengizinkan just beli roti dan susu untuk buat puding roti yang kakak saya tempah untuk makan2 diopisnya pagi ni..

Oleh kerana mood tak bermaya..capture photo pun main bantai jer..tak sempat nak setting pelbagai untuk puding roti sos kastard, cuma snap gambar masak lemak ketam jer. Nasib baik en.suami tak berkira sangat pasal makan so semalam layang makan masak lemak ketam, petai jeruk dengan tempoyak dan telur dadar jer..laju jer tengok en.suami membelasah ketam tu..berselera dia.
..gambar tidak berapa cun..malas nak setting with tripod..

6 comments:

Yuyun@HanLeeYun a.k.a. KuLaT_NaKaL said...

nampak sedap jer ketam tu.. bila la leh makan masakan akak..hehe

m-i-o said...

auwwww. marvellous! sy jarang sgt makan ketam. mak bapak sy tak pernah beli ketam kat pasar. tak taula apasal. ada sekali dua seumur hidup ni sy makan ketam kot. dahla tak reti kopek.

eh, macam mana nak 'kerjakan' ketam ni ya? nak kena siang bagai ke? sy tak tau menahu langsung!

Sally said...

Yuyun..
meh la datang rumah..bukannya jauh sangat..ekkek.

MIO..
abih tu parent beli ketam kat mana?..
Tu la pasal makan ketam ni lecehnya pasal payah nak kopek..kalau ketam nipah tu lagi susah nak kena pakai pengetuk tu..tapi ni ketam bunga kulitnya tak la keras sangat..
Bagi akak siang ketam ni tak rumit sgt mcm sotong atau udang. hujung2 kakinya akak potong, duri2 tajamnya tu akak ketuk buang..blah cengkerang bawahnya tu akak blah 2, so nk mkn pun senang.. sepit yg paling besar tu pun akak cabut trus..cuma perlu pisau yang besar dan kuat sikit baru senang nak kerjakannya..

TopsyTurvyMum said...

cantik sgt gambar hang tu Nyahh!!

lama dah mak tak makan lemak ketam..
kalau buat, dah la mak masak..dah tu pun kena jadi tukang kopek ketam..

setahun sekali je la mak masak ketam2 ni hehe

sz | m.s.s said...

sibbaik baru menibai ketam..
kalo tka harus p ketuk pintu rumah akak ni :p

Sally said...

TTM,
gambo dengan tangan tgh mengigil..heh

sib baik smale mak tak berapa nak sihat nyah..en.suami ambik alih jadi tukang kopeknya..hehhe ni mmg dah lama tak mkn ni..tu yg en.suami rajin tolong ngopekkan tu..rajin ada makna ..ehhe.

Sz..
ketam pasar malam ni..tgk cun jer posing mlm rabu tu..apalagi grab 2ekor jer la..lenkali nak ketuk bawak tupperware ya!..ihik.