NuffNANG

Monday, August 23, 2010

Ayam Percik Berempah tapi Derhaka

Sabtu buat ni..nk bakar macam biasa..tapi malas nak cari arang pelbagai..so saya stimkan ayam yang dah perap dengan rempah.. saya tak ikut resepi resepi asal ayam percik yang biasa mak saya buat..ampun mak..anak mak dah adjust sesuka hati dia jer..bahan2 sy main campur dan agak2 jer...rasa boleh tahan la.


Bahan perap:
lada hitam
ketumbar
bawang putih
halia
jintan putih
jintan manis
garam

tumbuk kasar semua bahan dan lumur pada ayam.perap seketika.. stim separuh masak.

Panaskan pan non-stick..guna planta/minyak sedikit bakar sampai masak. dah masak..celup dengan kuah perciknya..dan ulang bakar seketika biar ayam serasi dengan kuah perciknya.

Kuah percik.
bawang merah-tumbuk
bawang putih-tumbuk
sedikit halia-tumbuk
sedikit cili giling
santan pekat
garam
gula
asam keping

Tumiskan bawang merah+ bawang putih+halia+cili giling dengan sedikit minyak..bila sebati dan masak..curahkan santan pekat + garam +gula + keping..kacau hingga sebati sampai terbit minyak..jika kuah agak pekat boleh ditambah dengan baki santan cair.

4 comments:

sz | m.s.s said...

takpe..
raya kang mintak ampun kak!
kekekeke

Uncle Lee said...

Hello Sally, I love your cooking. And your creative presentation.
May I have your permission to copy two of your delicious creations?
1/ Kerabu mangga,
2/ Ayam percik.

Credit will be give to you of course.
Ada any Royalties? Ha ha, or nak surat lawyer to sign?
Terima kaseh, and you have a pleasant buka puasa. And keep a song in your heart, Lee.

Sally said...

Sz..
tu pasal buat time posa tu..cadang nak mintak ampun time raya..hehhe

Sally said...

Uncle Lee,
first of all thanks sebab sudi singgah sini and again thanks a lot for loving my cooking style ..hheh..yup..you may c&p the recipe..a great pleasure that you like it.

Royalties?? bungalow sebijik boleh??? hheh just kidding...make sure you buat jer nnt..