
Bahan perap:
lada hitam
ketumbar
bawang putih
halia
jintan putih
jintan manis
garam
tumbuk kasar semua bahan dan lumur pada ayam.perap seketika.. stim separuh masak.
Panaskan pan non-stick..guna planta/minyak sedikit bakar sampai masak. dah masak..celup dengan kuah perciknya..dan ulang bakar seketika biar ayam serasi dengan kuah perciknya.
Kuah percik.
bawang merah-tumbuk
bawang putih-tumbuk
sedikit halia-tumbuk
sedikit cili giling
santan pekat
garam
gula
asam keping
Tumiskan bawang merah+ bawang putih+halia+cili giling dengan sedikit minyak..bila sebati dan masak..curahkan santan pekat + garam +gula + keping..kacau hingga sebati sampai terbit minyak..jika kuah agak pekat boleh ditambah dengan baki santan cair.
4 comments:
takpe..
raya kang mintak ampun kak!
kekekeke
Hello Sally, I love your cooking. And your creative presentation.
May I have your permission to copy two of your delicious creations?
1/ Kerabu mangga,
2/ Ayam percik.
Credit will be give to you of course.
Ada any Royalties? Ha ha, or nak surat lawyer to sign?
Terima kaseh, and you have a pleasant buka puasa. And keep a song in your heart, Lee.
Sz..
tu pasal buat time posa tu..cadang nak mintak ampun time raya..hehhe
Uncle Lee,
first of all thanks sebab sudi singgah sini and again thanks a lot for loving my cooking style ..hheh..yup..you may c&p the recipe..a great pleasure that you like it.
Royalties?? bungalow sebijik boleh??? hheh just kidding...make sure you buat jer nnt..
Post a Comment