NuffNANG

Friday, August 20, 2010

Nasi Lemak Daun Kunyit

Semalam kerana semua lauk pauk kat fridge dah pupus..maka saya ambik kesempatan baut buat nasi lemak. Sonang kerja den!..itulah yang terdetik sewaktu sampai rumah dalam jam 6.20. Terus ke dapur.bersilat.. bila nak ambik daun pandan kat laman rumah tengok daun kunyit macam melambai-lambai suruh sentuh dia. ishh segar elok jer daun kunyit ni..nak buat kerabu daun kunyit mcm Kak Nor Secubit Garam tu tak cukup la pulak lagipun kata Kak Nor..elok kalo daunnya masih bergulung tu..ni daunnya dah kembang semangkuk..macam tak best la pulak. tangan kiri pegang daun pandan nak potong tp tgn kanan pulak dok meraba daun kunyit...tarik sikit ..ish wangi la pulak...alih2 terus tarik daun kunyit..segar jer baunya. Jadilah..nasi lemak mcm dlm gambar ni..best la bau dia..dah la lemak gila sampai sahur pun still makan nasi lemak lagi dan akibatnya pagi-pagi lagi dapat call dari en.suami..ingatkan dia nak cakap bestnya nasi lemak awak buat tu..tapi lain pulak jadinya..
encik suami: awak jangan masak nasi lemak lagi la bulan puasa ni..
saya: kenapa bang?..tak sedap ker..awak cirit birit ker?
en.suami: lemak sangat ni..ngantuk saya dibuatnya..belum pukul 10 pun lg ni..tapi mata dah nak kena tongkat ni.

Lorr!!Maunya dia tak mengantuk..menambah sampai dua kali..ish!!ish!!.
Sebab semalam just masak nasi lemak+ goreng keropok mony dan gulai udang reheat aja jadi sempatlah saya buat murtabak segera tu lagi. Mana boleh tahan TTM pun dah tayang kat blog dia nun..

9 comments:

TopsyTurvyMum said...

haha..
mak pun dah kena warning jgn masak nasik selalu bulan posa ni..sangapp!

nasi lemak lom buat lagi ni..tapi teringinnn!! sennag je kan buat murtabak tu..kejap je licinn.

nanti mak dah free pas raya, mak mintak ukuran badan hang ye:)

Sally said...

TTM,
tu la..mak heran gak mana pernah nak kol mak time2 kat pejabat awal2 pg tetiba telefon warning..sanggup tu!!..

Murtabak ni memang mabeles la..semalam buat 7 keping.. 4 kasi jiran..3 lagi mak sorang jer yang bedal..hehhe.

mak sanggup tunggu nyah !!biarlah raya ni mak tak pakai baju baru pun ..hehhe

sz | m.s.s said...

ihiks..
br bercita-cita nak masak nasik lemak ni kak..kensel la :))

saat omar said...

Baru aku tau Salmah ni pandai masak heheh....bukak restoran ah Salmah

Sally said...

Sz..buat jer dulu..tgk la kena warning ker tak..heh..tp yg heran en.suami jer yang ngantuk..hheh.

Sally said...

Saat..
haha...tak layak lagi wooo..

Yuyun@HanLeeYun a.k.a. KuLaT_NaKaL said...

aduh kak...awat dok tayang gambo2 makanan pose2 nih..hiskkk..hiskkk...

penjejak maya said...

salam,

selalu dengar juga nasi lemak ni buat ngantuk tapi betul ke atau lebih pada psikologi je..

Sally said...

Yuyun,
dugaan!!!!!

Penjejak Maya,
mungkin jugak psikologi dan mungkin jugak atas daya tahan badan individu...apa pun layan nasi lemak time ramadhan ni kena buat hari minggu jer kot..hehhe