NuffNANG

Monday, August 2, 2010

Puding Gula Hangus


Ini memang desert pertama yang saya pandai buat sejak habis belajar dan tinggal dirumah sewa. Biasanya rata-rata Puding Gula Hangus yang saya tengok resepinya ada masuk tepung kastard ataupun tepung jagung tapi saya punya ni agak lain sedikit..tak guna fresh milk tak guna hot water untuk gula hangusnya..

Bahan-bahan:
Untuk Puding:
7 biji telur gred A
6-7 s/b gula pasir
1 tin susu sejat
@
1/2 tin krimer pekat manis + plain water
1 s/t esen vanila

Gula hangus:
3-4 s/b gula pasir

Cara2:
1. Pukul Gula+telur+susu sampai kembang.Masukkan esen vanilla.
2. Panaskan gula atas lyang -direct dengan dapur..sampai keperangan..
3. Tuangkan bahan yang sudah sebati tadi kedalam loyang dan kukuslah selama 45 minit-1 hour.
4. Dah siap..terbalikkan..sedia untuk dihidang..

7 comments:

penjejak maya said...

salam,

makan puding ni lagi best waktu bulan posa nanti..

sz | m.s.s said...

menariksss...apa bezanya ngan puding karamel tu ek kak? yg letak roti...rupaparas cam sama ;p

Sally said...

penjejak maya...praktis buat ni sbb posa dah dekat la ni..makan sejuk2 mmg best..biasa bazar ramadhan mahal kan!

Sz,
sama jer rasanya..nama melayu gula hangus..karamel tu nama omputeh kan!..kalo letak roti puding roti la kot..hehhe tu kena tanya expert la..

makcikkantin said...

Hi Sally,

Woish, banyak nya telur...mau lari ayam semua bila kita nak buat resepi ni....(nanti makcik nak cuba buat)

TopsyTurvyMum said...

wahhh..
ni feveret bulan puasa ni...sejuk2 lepas kat tekak..
nikmatttt!!!

biasa mak buat tak cun cam hang buat ni hehehe..

Sally said...

Makcik..hheh kesian kat ayamkan..tu pasal bila dia bertelur sebiji riuh sekampung tu..hehe ayam tu takut Sally curi telur dia la tu..jaga-jaga makcik..buat time ayam dah tido..kang ngamuk ayam tu lak..hehhe

Sally said...

TTM,
tak pa hang buat kasi lagi cun dari ni..make upkan dia lebih2..mak make up2 ni tak pandai..possing2 pun baru nak belajar nyah!!